AVUI

18/11/2005

 

Ambaixada artística

 

Amb la intenció de trencar estereotips sobre el paper de la dona al món islàmic, l'exposició Trencant fronteres, que aplega pintura i obra gràfica de 51 dones artistes, arriba al Centre Cultural Círculo del Arte de Barcelona després d'un periple per diverses ciutats europees i espanyoles que va començar el 2002 a la ciutat grega de Rodes.

No és gaire freqüent que l'art contemporani islàmic s'exposi a casa nostra, però encara sovinteja menys que els artistes siguin dones. Aquesta és una de les raons que ha portat The Royal Society of Fine Arts de Jordània i la xarxa de dones de la Mediterrània Femme-Art Méditerranée de Grècia a exposar arreu del món una col·lecció d'obres de dones artistes que forma part del fons permanent de la National Gallery of Fine Arts de Jordània. Però aquesta no és l'única raó dels organitzadors de la mostra. La princesa jordana Wijdan Ali, historiadora de l'art i autora de diversos estudis sobre l'art islàmic contemporani, és la comissària de l'exposició i la seva declaració d'intencions va més enllà de l'art. Ali proposa que l'exposició faci de pont de diàleg entre cultures i recorda que el títol original de la mostra és Breaking the Veils (Trencant vels): "Ens referim a diversos vels, no només el vel de tela. Estem parlant de vels mentals, que ens fan tenir idees preconcebudes dels altres. Els vels mentals no només s'han de treure sinó que s'han d'estripar".

Artísticament, la proposta és força heterogènia, amb artistes de 21 països, de Malàisia al Marroc. "Tothom es pensa que totes les dones als països islàmics porten burka, però hi ha dones en situacions molt diferents", afegeix Ali. A Barcelona, la mostra ha arribat de la mà de l'Institut Europeu de la Mediterrània i la Fondazione Mediterraneo de Nàpols i s'ha fet coincidir amb la cimera mediterrània que hi tindrà lloc la setmana entrant.

Dones artistes del món islàmic exposen a Barcelona