WWW.KULTURA.HU

 

Az iszlám országok kortárs festőművésznői - tárlat Keszthelyen

2006. április 04.

Olaszország után Magyarországon mutatkozik be 22 iszlám ország 51 kortárs festőművésznőjének 74 válogatott alkotása a Fátyol
lkül című tárlat keretében, amelyet Bozóki András kulturális miniszter nyitott meg Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumban hétfőn.

 

Bozóki András kulturális miniszter és Czoma László a Festetics Kastély igazgatója

 

(mti) Bozóki András megnyitó beszédében megállapította: az iszlám világ kapcsán a televíziók az utóbbi időben a háborúk, a bombarobbanások és egyfajta kelet-nyugati "civilizációs szembenállás" képeit juttatták el hozzánk.
"Pedig az iszlám, az arab világ és művészete nem ilyen. Ezek a figyelmünkre érdemes alkotók hazájukban kezdtek, majd külföldön - Franciaországban, az Egyesült Államokban, s volt, aki Picasso mellett - tanulva vitt sajátos szín- és formavilágot az iszlám kultúrába" - állapította meg a miniszter, hozzáfűzve, hogy a tárlaton szereplő alkotók "olyan képeket alkottak, amelyeknek csodájára jár az egész világ, mert ezek a művésznők üzeneteket küldenek a civilizációk átjárhatóságáról".
A hetvennégy, többségében nagy méretű festmény és rézkarc az európai, valamint tengerentúli modern iskolák, stílusirányzatok jegyeit is visszatükrözve kínál egyedi élményt a nézőknek. A kollekciót a Jordán Nemzeti Szépművészeti Galéria állandó gyűjteményéből válogatták.
"Magyarországon még nem látott kiállítás ez, amelyért köszönetet mondok a jordán királyi háznak" - hangsúlyozta Bozóki András a Jordán Hasemita Királyság a megnyitón megjelent főkonzuljához, Zaid Naffához fordulva.
Az iszlám országok kortárs festőművésznőinek tárlata május 7-ig tart nyitva a keszthelyi Festetics-kastélyban.